.
.
Més pacients de càncer podran tenir tractament personalitzat gràcies a un nou mètode
Un equip internacional amb participació catalana incorpora l'anàlisi d'ARN per establir tractaments amb més probabilitats d'èxit
- TEMA:
- CIÈNCIA
Cèl·lules canceroses (Pixabay)
Triar una medicació específica per atacar el tipus de tumor que té un pacient augmenta molt les probabilitats d'èxit del tractament. És el que s'anomena medicina personalitzada, que se sol basar en les mutacions concretes que té un tumor. Malauradament, no tots els malalts de càncer tenen alteracions de l'ADN que es puguin tractar amb els fàrmacs coneguts. Ara, un equip internacional amb participació d'investigadors de la Vall d'Hebron ha fet un pas endavant amb una nova tècnica.
L'estudi, que s'ha publicat a la revista "Nature Medicine", ha estat encapçalat per Razelle Kurzrock, del WIN Consortium i de la Universitat de Califòrnia i dut a terme per un extens equip internacional. Hi han participat Irene Braña i Josep Tabernero, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i el primer signant és Jordi Rodon, que investiga en el VHIO i en el MD Anderson Cancer Center de Texas.
L'objectiu era ampliar el percentatge de pacients que es poden acollir a un tractament personalitzat. Les anàlisis basades en l'ADN només permeten que es duguin a terme en un percentatge de pacients que oscil·la entre el 5% i el 25%. Els investigadors es van plantejar ampliar-lo analitzar també l'ARN, un altre àcid nucleic com l'ADN -anomenats així perquè es troben en el nucli de la cèl·lula- però que té funcions molt diferents.
L'ARN té un paper central en l'expressió dels gens. És a dir, els passos que porten de la seqüència de l'ADN en la síntesi de les proteïnes.
Pacients amb càncer avançat
L'assaig WINTHER es va fer amb pacients amb tumors sòlids avançats que havien progressat després del tractament amb teràpies estàndards -no personalitzades. Una quarta part dels pacients havia rebut cinc o més línies de tractament prèvies.
És el primer estudi que ha fet servir l'anàlisi d'ARN per determinar possibles tractaments personalitzats. Hi van participar 303 pacients. D'aquests, es va constatar que 107 podien rebre un tractament en base a les recomanacions d'un comitè internacional d'experts en càncer. D'aquests 107, 69 van rebre tractament basat en el mètode utilitzat fins ara, el perfil de mutacions de l'ADN, i 38 el van rebre basant-se en el perfil de l'ARN.
En conjunt, l'assaig va permetre associar una teràpia personalitzada en el 35 % dels pacients amb càncer avançat. No es van aconseguir els objectius que s'havien fixat els investigadors, que eren molt ambiciosos. Però sí que s'ha pogut assolir un increment important en el nombre de malalts que han accedit a un tractament personalitzat.
Un nou pas cap a la medicina personalitzada
També hi ha hagut bons resultats quant a la supervivència dels pacients. Els que tenien un bon estat funcional i un alt grau de compatibilitat van tenir una mitjana de supervivència general significativament superior (25,8 mesos) que la resta de pacients (4,5 mesos). Alguns segueixen en tractament dos anys després de l'inici de les proves. Així ho valorava Razelle Kurzrock:
"Els nostres resultats demostren que els pacients tractats amb un medicament o règim que s'ajusta més al perfil molecular del seu tumor tenen millors resultats".
Tècnicament, l'anàlisi d'ARN és una mica més difícil que el d'ADN. Sent el primer assaig en què s'utilitza, els investigadors van haver d'utilitzar més material i basar-se en biòpsies recents. Però la tecnologia avança i s'espera que es puguin fer amb més facilitat En tot cas, l'estudi significa un gran avenç, segons Josep Tabernero, vicepresident de WIN Consortium i director de VHIO:
"L'avaluació de l'ARN és un complement important de l'anàlisi de l'ADN per determinar tractaments de precisió. WINTHER marca una nova era per a la medicina personalitzada en oncologia".
Segons Irene Braña, investigadora del VHIO, ara calen nous assaigs més amplis, centrant-se en els tipus de càncer en què s'ha vist un efecte més positiu, però oberts també a altres tipus:
"Els resultats de l'estudi ens portaran a investigar més i obre la porta a la medicina personalitzada".
El WIN Consortium és una organització sense ànim de lucre amb seu a París. Es tracta d'una xarxa mundial que aplega especialistes en càncer de quatre continents per desenvolupar conceptes d'avantguarda i assajos clínics que millorin la supervivència dels pacients oncològics.
https://www.ccma.cat/324/mes-pacients-de-cancer-podran-tenir-tractament-personalitzat-gracies-a-un-nou-metode/noticia/2918004/
.
.