Archivo del blog

 


Ictus de retina: com es manifesta i per què és imprescindible detectar-lo de seguida

L'Hospital Germans Trias i Pujol té un protocol d'atenció pioner per a aquesta malaltia poc coneguda que aconsegueix que 1 de cada 3 pacients recuperi la visió

RedaccióActualitzat

De sobte, hi ha una pèrdua de visió total o parcial d'un ull, però no s'hi veu res estrany i no fa gens de mal, es tracta d'un ictus de retina, un tipus d'oclusió arterial que pot provocar una pèrdua de visió irreversible si no s'actua en un termini màxim de sis hores.

L'absència de dolor fa que sovint el diagnòstic no es faci en aquest marge, i més enllà de la pèrdua de visió, a la llarga els pacients que no s'han tractat a temps poden tenir dolors insuportables i fins i tot perdre l'ull. "Gairebé cap d'ells millora i queden abocats a la ceguesa i a altres complicacions oculars severes", subratlla Susana Ruiz-Bilbao, retinòloga del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

De fet, com els altres ictus, els de retina també els causa un trombe al cervell, però que en aquest cas obstrueix l'artèria principal de la retina: "Per nosaltres és molt semblant a un ictus cerebral -assegura Ruiz-Bilbao-, en el sentit que el tractament és molt semblant i també pel diagnòstic del perquè ha passat, perquè les causes són les mateixes o molt semblants a les d'un ictus cerebral."


Protocol pioner a Can Ruti

L'Hospital Germans Trias i Pujol té un protocol d'atenció únic a Catalunya que en els últims cinc anys els ha permès detectar fins a 120 ictus de retina.

El personal de triatge d'urgències està format per detectar un possible cas, el passa com a prioritari perquè un oftalmòleg confirmi el diagnòstic i la unitat d'ictus el tracta de seguida. Com? Desfent el trombe i recuperant el flux sanguini amb un tractament intravenós o intraarterial.

Una quinzena de pacients tractats amb aquesta teràpia van experimentar millores en agudesa visual en comparació als que no van ser tractats. Així, Can Ruti ha demostrat que, fent el tractament, 1 de cada 3 pacients recupera la visió.

Ara volen afinar més per millorar els resultats.

ARXIVAT A:
SALUTCIÈNCIA
VÍDEOS RELACIONATS

  

 https://rdnoelturismo1g.blogspot.com 
+ de 100.000 personas reunidas en Itaewon área que rodea a Itaewon-dong Yongsan-gu Seúl Corea del Sur    
156 muertos jovenes media 20 años 22 extranjeros +100 heridos