Primera operació de reducció d'estómac en què la pacient se'n va a casa el mateix dia
S'ha practicat a l'Hospital Germans Trias i s'ha acompanyat d'una visita mèdica telemàtica i de monitorització a distància
- TEMA:
- SALUT
La primera gastrectomia vertical robòtica, coneguda popularment com a reducció d'estómac, sense ingrés hospitalari convencional de tot l'estat espanyol s'ha fet a l'Hospital Germans Trias.
Va ser el 6 d'abril quan el Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Germans Trias va completar amb èxit aquesta intervenció a una pacient jove amb obesitat mòrbida que, unes hores després, va poder marxar a casa en règim d'hospitalització a domicili.
La intervenció forma part d'un projecte de remodelació dels circuits quirúrgics, com explica Esther Martínez, coordinadora de quiròfans:
"Aquest procediment és la punta de llança d'un nou model quirúrgic que estem treballant a Germans Trias des del darrer any i que suposa un canvi de paradigma en els circuits quirúrgics actuals i en el maneig postoperatori en algunes cirurgies de mitjana i elevada complexitat".
Per assegurar al màxim la seguretat de tot el procés quirúrgic, el primer i segon dia del postoperatori, professionals de la Unitat d'Hospitalització a Domicili van visitar la pacient a casa per comprovar presencialment la correcta evolució, valorar el control del dolor i si calia ajustar el tractament.
A més, un cirurgià es va connectar amb la pacient via telemàtica per valorar possibles complicacions quirúrgiques, les ferides i la tolerància a la dieta oral.
Fer el postperatori a casa, a part del benefici d'ocupar un llit menys, que queda disponible per a un altre malalt, és positiu per als pacients, com explica Glòria Bonet, cap de la Unitat d'Hospitalització a Domicili:
"Fer la recuperació d'una intervenció quirúrgica en el mateix domicili suposa un benestar per als pacients. Amb una bona coordinació entre els cirurgians i l'equip de l'hospitalització a domicili, i afegint les noves tecnologies que permeten tenir el malalt telemonitoritzat des de casa, es pot donar la seguretat clínica necessària i evitar estades a l'hospital".
El procediment no es pot aplicar a qualsevol pacient. Els candidats han de complir una sèrie de requisits, com ara no patir obesitat extrema o patologia associada important, per minimitzar els riscos de complicacions postoperatòries.
També han de seguir una senzilla formació per fer servir el dispositiu intel·ligent REVITA, que permet realitzar una visita mèdica telemàtica i la monitorització a distància de tensió arterial, freqüència cardíaca, temperatura i saturació d'oxigen.
La intervenció es va fer amb la plataforma robòtica DaVinci, que permet cirurgies d'alta precisió i menys dolor postoperatori.
Els professionals de la Unitat d'Obesitat Mòrbida estimen poder fer entre 10 i 15 procediments d'aquest tipus durant el 2021, amb previsió de creixement els pròxims anys.
- ARXIVAT A:
- SALUTTECNOLOGIA