Archivo del blog

 GALÍCIA

Va al metge 26 vegades, li diagnostiquen lumbàlgia i mor de càncer

No es van adonar que la dona tenia càncer de pulmó fins que li van fer l'autòpsia i ara condemnen la Xunta de Galícia a indemnitzar la família

RedaccióActualitzat

La família d'una dona gallega rebrà una indemnització de 20.000 euros de la Xunta de Galícia per una negligència del servei públic de salut. La pacient, de 56 anys i de Ponteareas, va anar al metge en 26 ocasions perquè tenia dolor, però només li van diagnosticar lumbàlgia. Resulta que tenia càncer de pulmó, però no se'n van adonar fins que li van fer l'autòpsia.

Els fets van passar el juliol del 2015, quan la dona es va començar a queixar reiteradament del mal que li feia el tòrax. Va fer consultes mèdiques durant tres mesos, però li van dir que prengués analgèsics perquè li resoldrien els problemes d'esquena, segons ha informat La Voz de Galicia.

A banda del CAP de Ponteareas, també es va adreçar a altres centres sanitaris, entre els quals el Complex Hospitalari de Vigo. Allà li van fer una radiografia de tòrax per comprovar l'estat de la columna, però no li van trobar lesions i no li van fer cap més prova. Dies després, un traumatòleg li va diagnosticar una discopatia i li va receptar altres medicaments.

La dona va anar a urgències en quatre ocasions, tant a l'hospital com al CAP. Mai no li van diagnosticar el que realment tenia: un càncer de pulmó que havia fet metàstasi en diversos òrgans i ja estava en estadi IV. Va morir a casa el setembre del 2015.

La família demanava 80.000 euros

Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia ha condemnat el Servei Gallec de Salut, Sergas, per la mort de la dona. La Xunta de Galícia haurà de pagar 10.000 euros al vidu i 5.000 euros més a cadascun dels fills que tenia la dona, més els interessos dels últims set anys.

La indemnització és en concepte de danys morals. La família havia sol·licitat una compensació més alta, de 80.000 euros.

L'alt tribunal gallec ha sentenciat que el Sergas no li va fer les proves necessàries que potser li haurien donat alguna oportunitat de sobreviure. A banda de la radiografia, diu la sentència que s'hauria d'haver fet un estudi amb "tècniques més precises, com ara un TAC, per descartar altres patologies".

Amb tot, els pèrits consideren que si s'hagués fet un diagnòstic correcte tampoc no hi hauria hagut garanties de poder-li salvar la vida.

 

El Vall d'Hebron fa el primer trasplantament de pulmó al món amb robot sense obrir el tòrax

La nova tècnica, que esperen anar perfeccionant, s'oferirà de moment a pacients molt seleccionats i estan convençuts que això canviarà la manera d'operar arreu del món

Marta Arrufat Trigàs /Oriol Esteve GraciaActualitzat

És un canvi de paradigma en la cirurgia del trasplantament de pulmó i un canvi radical per als pacients. De fet, podem estar parlant d'un abans i un després en la història dels trasplantaments que canviarà la manera de fer a tot el món. I ho ha fet l'equip de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del Vall d'Hebron creant una nova tècnica, completament robòtica, i molt menys invasiva que l'actual. La fan amb una incisió d'uns 8 cm per sota l'estèrnum i just per sobre del diafragma, per allà extreuen el pulmó malalt i hi introdueixen el del donant.

"La pell és molt flexible, i tot i que el pulmó és veritat que ens arriba inflat, nosaltres, abans de posar-lo a dins el tòrax, el desinflem i l'hi introduïm amb molta cura", explica Albert Jáuregui, cap de cirurgia toràcica i trasplantament de pulmó de la Vall Hebron. 

A partir d'aquí la intervenció continua amb els 4 braços del robot Da Vinci introduïts per uns petits orificis (d'entre 8 i 12 mil·límetres) a diferents parts del tòrax. El cirurgià opera des d'una consola i mou els braços a distància. Un és per separar el cor del pulmó, perquè no dificulti la sortida i entrada dels pulmons; dos dels braços porten els estris quirúrgics que necessiten; i l'últim incorpora una càmera que dona una visió en 3 dimensions de l'interior del cos.

 

Segons Jáuregi, és com si l'equip de cirurgia toràcica fos dins del cos:

"És com si nosaltres estiguéssim dins el cos, esperant que arribi el pulmó, i quan arriba el pulmó nosaltres per dins el cos fem tot aquest cosit."


La tècnica tradicional

La tècnica tradicional que s'utilitza per fer un trasplantament pulmonar és molt agressiva. Implica separar costelles i obrir el tòrax, així el cirurgià pot veure tots els òrgans a simple vista, però també comporta un postoperatori molt delicat. "Pràcticament, fem un tall entre costella i costella i li obrim el tòrax com si fos el capó d'un cotxe per canviar els pulmons", afirma Jáuregui.

Fins ara cap equip del món havia aconseguit evitar la inserció dels pulmons per les costelles, el pas més agressiu. L'únic precedent en cirurgia robòtica, però menys ambiciosa, es va fer als Estats Units, a l'Hospital Cedars-Sinai de Los Angeles. L'any passat la van fer servir per suturar el pulmó nou a la via aèria i als grans vasos del receptor, però la introducció del pulmó es va fer com sempre, entre les costelles, cosa que provoca més dolor postoperatori als pacients.


Canvi radical 

El repte tècnic és evident. Basant-se en l'experiència de les laparoscòpies oncològiques, han dissenyat des de zero una nova manera d'intervenir, però a això no s'hi arriba d'un dia per l'altre. Una de les complicacions: entre l'extracció del pulmó del donant i la implantació al receptor no poden passar més de 8 hores.

Han passat anys fins que han trobat la manera, i ho han dissenyat. Després ho han estat practicant en entorns de simulació, i finalment ho han practicat en un centre especialitzat en cirurgia experimental amb animals, per practicar tots els moviments. "Havíem de tenir la màxima seguretat possible que això funcionaria", diu Jáuregui. 

Tenir cicatrius més petites també disminueix el risc d'infecció d'aquestes. Però el canvi més abismal és en la recuperació del pacient. Les infermeres de la unitat de trasplantament d'òrgan sòlid ho van notar tan bon punt el van pujar a la planta, com explica Adela Amat, supervisora de la unitat de trasplantament d'òrgan sòlid de la Vall Hebron:

"Amb l'altra tècnica necessiten moltes dosis de calmants, analgèsics molt potents que empitjoren la recuperació i fins i tot la consciència del pacient. En aquest cas no va necessitar res, i ens sobtava, i sempre anàvem preguntant: però tens dolor? Tens dolor? Tens dolor?"

I la resposta del Xavier Llobet Ordóñez, el primer pacient trasplantat amb aquesta tècnica no invasiva, sempre era: no.

"Jo puc dir que des que m'he despertat per mi el dolor ha estat zero. És dolor zero. Cada dia que m'han preguntat: tens dolor? zero. No, no, no."

I no tenir dolor, a més del clar benefici per ell, li ha permès també fer una millor recuperació. No prendre forts calmants li ha permès estar més despert per participar en la rehabilitació, i s'ha mogut amb més llibertat, perquè no tenia la por de sentir el dolor dels trasplantats amb la tècnica tradicional.


El primer pacient 

El Xavier no va dubtar ni un moment quan li van proposar ser el primer a qui l'hi feien. De fet, li treu importància a la decisió:

"No tinc cap valor afegit dintre d'aquesta història. El que té el valor és aquesta gent que ha estat lluitant amb aquesta màquina, buscant el moment oportú, que comenci a funcionar d'una manera clara, i s'hi dediquen. Jo passo per allà."

Té 65 anys i en fa 14 que conviu amb una fibrosi quística que anava avançant i havia arribat el moment de plantejar-se un trasplantament. Tenia les característiques anatòmiques i físiques òptimes per realitzar-li amb èxit el trasplantament del pulmó dret.

Aquesta nova tècnica l'oferiran de moment a pacients molt seleccionats, però estan convençuts que a mesura que guanyin experiència la podran fer més sovint, i que canviarà la manera de fer arreu del món.


Feina de tot un equip

Tot i que, en una intervenció així, el que crida més l'atenció és la feina de la cirurgia, no és possible aconseguir-ho sense la implicació d'un equip multidisciplinari. Els professionals de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar, Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor, Cirurgia Cardíaca, Intensivistes i Infermeria. Tot el personal ha hagut de formar-se i preparar-se per afrontar aquest nou repte.

I mentre l'equip de la Vall d'Hebron, únic centre a Catalunya on es fan aquest tipus de trasplantament, continuen a punt les 24 hores del dia per al moment en què hi ha un pulmó a trasplantar, amb la tècnica tradicional, o amb la menys invasiva quan ho considerin oportú, al Xavier ja li han donat l'alta.

"I a continuar, a continuar vivint, disfrutant de la vida, de la meva família i de tot el que sigui oportú per gaudir."

  

 https://rdnoelturismo1g.blogspot.com 
+ de 100.000 personas reunidas en Itaewon área que rodea a Itaewon-dong Yongsan-gu Seúl Corea del Sur    
156 muertos jovenes media 20 años 22 extranjeros +100 heridos