Mor Eva Kor, la bessona que va patir els experiments del doctor Mengele a Auschwitz

De tota la família, només ella i la seva bessona Miriam van sortir vives d'Auschwitz, on van sobreviure als experiments del doctor Josef Mengele
Redacció  Actualitzat 
TEMA:
 
HOLOCAUST
Ha mort a Cracòvia, als 85 anys, Eva Mozes Kor, supervivent del camp d'extermini nazi d'Auschwitz on va ser objecte d'experimentació al servei de les investigacions del doctor Josef Mengele.
Eva Kor va néixer a Romania. L'any 1944, quan tenia 10 anys, va ser deportada juntament amb la seva germana bessona, Míriam, i la resta de la família al camp d'extermini nazi d'Auschwitz.
En arribar al camp, les dues nenes bessones van ser apartades de la família i seleccionadescom a part del grup de nens que Josef Mengele utilitzava per als seus experiments. Mengele, a qui alguns anomenaven "l'àngel de la mort", sentia predilecció pels germans bessons. Es calcula que va utilitzar uns 1.500 parells de bessons per a les seves experimentacions.
Les investigacions de Mengele amb els germans bessons idèntics intentaven demostrar la supremacia de l'herència genètica sobre l'entorn i reforçar així la premissa del nazisme que defensava la superioritat de la raça ària. També volia augmentar la taxa de reproducció de la raça ària a través d'un augment d'embarassos de bessons.
Quan l'exèrcit soviètic va alliberar el camp el 27 de gener del 1945, només quedaven vius uns 180 nens amb qui Mengele havia experimentat. Eva i Míriam Kor eren dues de les que van aconseguir sobreviure, malgrat que van arrossegar diverses malalties i problemes de salut al llarg de tota la vida. Els pares i dos germans més grans van morir a Auschwitz:
"Tres cops per setmana ens extreien sang. Després ens injectaven bactèris i diversos químics per veure com el nostre cos reaccionava davant les infeccions i els antígens", explicava Kor a les conferències on se la convidava a explicar les seves experiències als camps nazis.
Casada amb un nord-americà, Eva Kor va marxar a viure als Estats Units, on va crear l'organització CANDLES (Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors) que va aconseguir localitzar 122 bessons que, com ella, havien sobreviscut a Josef Mengele.

Malgrat que va denunciar tota la seva vida l'holocaust i les atrocitats que els nazis van provocar, Eva Kor va optar per perdonar. L'any 2015, una imatge seva donant la ma a l'exmembre de les SS Oskar Grönning, "el contable d'Auschwitz", a la sala on se'l jutjava per la mort d'almenys 300.000 persones, va donar la volta al món.

Davant les crítiques que va rebre per aquesta imatge de perdó a un dels responsables de l'holocaust jueu, Kor va dir que "malgrat que tots els nazis fossin sentenciats a mort" ella continuaria "sent una nena òrfena, supervivent d'experiments monstruosos pels quals he pagat un preu molt alt."
L'any 2015, Eva Kor va adoptar formalment com a net Rainer Höss, net de l'oficial nazi Rudolf Höss, que va supervisar l'assassinat d'1,1 milions de jueus al camp d'Auschwitz.
De la vida d'Eva Kor se n'ha fet un documental titulat "Forgiving Dr. Mengele".


El Comitè Internacional d'Auschwitz ha lamentat la mort d'Eva Kor, una dona, diuen, que "va dedicar la seva vida a recordar al món fins on pot portar l'antisemitisme i l'odi".

ARXIVAT A:
 
HOLOCAUST NAZISME