DE
GPN NOTICIAS NEWS
POR
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Els detalls d'una estudiada posada en escena de la primera taula de diàleg
Passejos pels jardins de La Moncloa, dues senyeres i dues banderes espanyoles, agendes Moleskine i auriculars de traducció simultània en la reunió entre representants de la Generalitat i el govern espanyol
R. Radó Actualitzat
- TEMA:
Bona sintonia i cordialitat en la primera reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, una trobada que ha deixat diverses imatges amb simbolisme.
Totes dues parts tenien clara la importància de la imatge i, per això, la posada en escena feia dies que es preparava. Tot s'ha cuidat al detall per lligar una reunió carregada de gestos que promouen l'entesa, des de la benvinguda fins al comunicat final conjunt.
Els moments previs a la reunió han estat marcats per les xerrades animades i els somriures entre els assistents. De bon començament, hi ha hagut un gest que no s'esperava: la passejada de les dues delegacions pels jardins de La Moncloa.
Rebuda en dos temps als jardins de La Moncloa
Sánchez i els seus ministres han rebut la delegació de la Generalitat als jardins. Allà, el primer a saludar ha estat el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, que seria l'encarregat de liderar la bilateral en cas que no hi hagués Torra ni Aragonès (que no aniran a cada reunió).
Diversos membres de la delegació catalana portaven llaços grocs a la solapa, en solidaritat amb els independentistes empresonats. En la delegació espanyola, Manuel Castells portava el pin amb la Creu de Sant Jordi, distinció que va rebre l'any 2006.
Després, Sánchez s'ha quedat sol per esperar el president de la Generalitat, que ha arribat una mica més tard i amb unes paraules de cortesia per al cap de l'executiu espanyol:
"Un dia primaveral... Gracias, estamos muy contentos de esta reunión juntos"
Els presidents han caminat pels jardins, en una passejada més curta que la que van fer el juliol de 2018, quan Sánchez va ensenyar a Torra la font on se citaven, en secret, el poeta Antonio Machado i l'escriptora Pilar de Valderrama, la Guiomar dels seus versos.
Acabat el passeig, els dos presidents s'han fet una fotografia a les escales de La Moncloa. Als costats de la porta hi havia dues banderes espanyoles i dues de catalanes.
Taula per a quinze en una sala amb botó d'auxili
La reunió s'ha fet en una taula rectangular, llarga i estreta a la Sala Tàpies de la seu de l'executiu espanyol. I, finalment, hi ha hagut quinze assistents.
A la delegació de la Generalitat, s'intercalaven els polítcs d'Esquerra i els de JxCat.
Al llarg d'aquesta setmana, el nombre de participants anunciats en la primera reunió ha anat variant. Inicialment es preveia que n'hi hauria dotze: dijous passat la Moncloa va anunciar els seus sis representants i es creia que la Generalitat n'anunciaria sis més.
El govern català, però, va anunciar aquest dilluns vuit noms i, hores més tard, l'executiu espanyol afegia dos membres més a la seva delegació.
Finalment, han estat quinze els assistents perquè Pablo Iglesias té amigdalitis i ha deixat la banda de taula del govern espanyol amb només set cadires.
Durant el "mut" per als periodistes gràfics, Torra s'ha dirigit en català als ministres catalans Salvador Illa i Manuel Castells, i també a José Luis Ábalos, valencià.
Com a curiositat, a la sala on s'ha fet la reunió hi ha instal·lat un botó d'auxili que el president del govern espanyol pot prémer perquè un un assistent entri a "rescatar-lo", segons ha explicat el delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid, Albert Calatrava, al "Catalunya migdia".
Bolígraf lila, Moleskine i un llibre que no es regala
Marta Vilalta portava un bolígraf lila amb la inscripció "Free" i la cara de Carme Forcadell i Josep Maria Jové, una llibreta Moleskine, el mateix tipus de llibreta que va ser una prova en la investigació judicial sobre el procés sobiranista i que li atribueixen a ell.
35 persones estan parlant sobre això
Vilalta i Jové ja van portar aquests objectes durant les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, unes negociacions que han portat a aquesta taula de diàleg.
Torra portava el llibre "La nación en portada", del periodista Antoni Bassas, que compara portades de la premsa catalana i madrilenya dels darrers 40 anys.
A l'AVE anant cap a Madrid, el president de la Generalitat ha explicat que el llibre no era per regalar-lo a Sánchez, sinó per ensenyar-li una pàgina en concret, amb dues portades que mostren les manifestacions de l'Onze de Setembre del 1977 i el 2015:
"Hi ha aquesta fotografia que mostra el perquè hem arribat aquí: l'any 77, el crit era 'Autonomia'; l'any 15, el crit és 'Independència' al mateix xamfrà del passeig de Gràcia. Què ha passat en el país perquè hàgim arribat a aquest punt, que hi hagi hagut aquest canvi"
Sala de premsa amb traducció simultània
El lloc on han fet les rodes de premsa Torra i Montero també ha portat cua. Igual que l'escalinata de La Moncloa, a la sala de premsa també hi havia dues banderes catalanes i dues d'espanyoles.
A més, un altre detall: traducció simultània per als periodistes que cobrissin la compareixença del president de la Generalitat:
La Moncloa facilita als periodistes auriculars amb traducció simultània en cas que Quim Torra vulgui fer la roda de premsa en català.
17 persones estan parlant sobre això
Amb Torra s'ha fet una excepció, perquè els presidents autonòmics que passen per La Moncloa i volen fer roda de premsa acostumen a comparèixer a l'anomenada "sala briefing", més petita, en comptes de la sala on es fan les rodes de premsa posteriors als consells de ministres.
La sala on han parlat Torra i Montero es reserva per al president, els ministres, mandataris estrangers i el líder de l'oposició, però no la solen fer servir els presidents autonòmics.
Això no ha agradat al PP. El vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Montesinos, ho ha criticat perquè creu que es tracta d'una cessió i que el president del govern espanyol intenta "anomenar diàleg a una humiliació":
319 persones estan parlant sobre això
En la roda de premsa posterior, però, María Jesús Montero ha dit que creia que la sala de premsa s'oferia sempre a mandataris i presidents autonòmics.