BRUSSEL·LES

La justícia belga deixa en llibertat Puig i Comín mentre examina l'euroordre

Els exconsellers s'han presentat per tercera vegada davant la justícia belga requerits per la justícia espanyola i és la tercer vegada que queden en llibertat
Redacció  Actualitzat 
 
TEMA:
 
PROCÉS CATALÀ
La justícia belga deixa en llibertat Puig i Comín mentre examina l'euroordre 
Llarena va reactivar dimarts l'euroordre per l'extradició de Toni Comín i Lluís Puig
Els exconsellers del govern català Toni Comín i Lluís Puig han quedat en llibertat amb les mateixes mesures que el jutge va imposar a Carles Puigdemont ara fa dues setmanes. Tots dos s'han posat a disposició de les autoritats belgues en relació amb l'euroordre reactivada pel jutge instructor Pablo Llarena.
Comín i Puig, exconsellers de Salut i de Cultura respectivament, han declarat aquest dijous al matí davant el jutge de guàrdia. La justícia belga ha dictat llibertat per tots dos, però han d'estar disponibles sempre que la justícia ho requereixi i per sortir del país ho han de notificar.
Al sortir de la vista, Puig ha destacat que "seguim trobant la justícia, que és el que vam venir a buscar aquí".

Comín, per la seva banda, ha recordat que "és la tercera vegada que un jutge espanyol envia una ordre de detenció a través d'una euroordre i és la tercera vegada que un jutge belga ens deixa en llibertat". Per l'execonseller això denota el "contrast de la manera d'entendre els drets" de cada un dels sistemes judicials.
L'exconseller de Salut ha explicat que el jutge ara haurà de decidir si integra la causa de Puig i Comín amb la de l'expresident Puigdemont. Tal com va fer aquest, es demanarà un aplaçament del judici a la Cambra del Consell. Aquesta mesura es fa "per poder acordar un calendari que ens permeti presentar el nostre escrit de defensa i que el Fiscal pugui fer les seves al·legacions".
Encara no se sap quan hauran de comparèixer davant la Cambra de Consell.
 
Lluís Puig arriba als jutjats belgues

Possible immunitat de Comín
L'advocat de l'exconseller ha fet valer la immunitat de Comín pel fet d'haver estat escollit eurodiputat, però aquesta és una qüestió que no s'ha aclarit aquest dijous sinó que haurà de fer-ho el pròxim jutge, el de primera instància.
El jutge ha fet el mateix tràmit que va fer amb l'expresident Puigdemont, també escollit eurodiputat en les últimes eleccions: "Després de consultar al Parlament Europeu i que aquest contesti que no gaudim d'immunitat, hem d'esperar que falli el el tribunal del Luxemburg".
 
Toni Comín arriba als jutjats belgues

Si finalment s'uneixen els tres casos en una mateixa causa, podria ser que la primera vista sigui per a tots tres el 16 de desembre, la data que ja està fixada per l'expresident. Llavors se sabrà si engega tot el procés per donar resposta a l'euroordre i acaba en extradició, o no.

Reactivació de les euroordres contra Ponsatí, Comín i Puig
Cinc dies després de la petició de la Fiscalia, el jutge instructor Pablo Llarena va reactivar aquest dimarts l'euroordre. Demanava l'extradició dels dos polítics catalans membres del govern presidit per Carles Puigdemont.
Comín, exconseller de Salut, l'acusa dels delictes de sedició i malversació, els mateixos pels quals han estat condemnats a gairebé 100 anys de presó nou dels líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem. Puig, exconseller de Cultura, està acusat de malversació i desobediència.
El maig del 2018, la fiscalia belga va rebutjar l'entrega a Espanya de Comín i Puig per errors i defectes de forma. Dos mesos després que la justícia de Bèlgica deixés sense efecte l'euroordre, Llarena la va retirar
El Regne Unit atura l'euroordre contra Ponsatí, de moment
Aquesta setmana Llarena també va reclamar l'extradició a Espanya de Clara Ponsatí, exconsellera d'Educació, per l'únic càrrec de sedició. El Regne Unit va rebutjar en un primer moment tramitar l'euroordre contra Ponsatí per considerar-la "desproporcionada".
Hores més tard, la justícia britànica va rectificar i es va desdir de la qualificació de "desproporcionada". En un segon comunicat en poques hores, va argumentar que el motiu d'aturar l'euroordre era que hi faltava "informació essencial".
Ponsatí resideix a Escòcia, i Puig i Comín resideixen a Bèlgica.
ARXIVAT A:
 
SEDICIÓ PROCÉS CATALÀ GOVERN EMPRESONAT JUDICI PROCÉS TONI COMÍN LLUÍS PUIG