DE
GPN NOTICIAS NEWS
.
.
.
.
.
.
.
Càncer de còlon: un nou mètode no invasiu en millora el diagnòstic precoç
Una tècnica a partir de mostres de femta permet distingir els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats dels que no tenen lesions
Xavier Duran
- TEMA:
- CÀNCER
Saray Duran-Sanchon, primera signant de l'article, amb Meritxell Gironella i Antoni Castells
Investigadors del Clínic-IDIBAPS han trobat un nou biomarcador per millorar la detecció precoç del càncer de còlon. L'estudi es publica a la revista "Gastroenterology".
L'estudi l'han coordinat Antoni Castells, director mèdic de l'Hospital Clínic i cap de grup del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), i Meritxell Gironella, investigadora IDIBAPS-CIBEREHD del mateix grup.
El mètode, a més, és no invasiu, perquè es basa en la detecció en les mostres de femta de petites molècules de RNA -un àcid nucleic relacionat amb l'ADN. Es tracta dels anomenats microRNAs, que regulen l'expressió dels gens. La seva presència permet identificar els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats d'una forma més precisa que amb la determinació de la presència de sang en aquestes mostres.
Segona causa de mort per càncer al món
El càncer de còlon i recte és el més freqüent a Espanya i la segona causa de mort per càncer al món. Però es pot prevenir i curar si es detecta precoçment. Durant molts anys, el tumor és un pòlip que es pot extirpar i així s'evita l'aparició del càncer. Es fan campanyes de cribage a tota la població a partir de certes edats.
Però l'anàlisi de sang en femta és poc específic i dona una taxa elevada de falsos positius. Això comporta que es practiquin moltes colonoscòpies no necessàries.
El nou estudi es va plantejar l'objectiu de d'identificar una signatura de microRNA en mostres fecals per identificar els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats. Aquests darrers són lesions prèvies que poden desencadenar un càncer.
L'estudi es va estructurar en diverses etapes. Primer es va fer anàlisi genòmica en mostres de tumors colorectals i d'adenomes. Després es va comprovar si el patró dels miRNA alterats en els teixits ho estava també en mostres fecals de 39 pacients i 39 controls inclosos en la fase anterior.
Després, es va dur a terme la validació clínica en 767 mostres fecals de pacients amb un resultat positiu en el test de sang en femta. Finalment, els investigadors van desenvolupar un algoritme matemàtic per identificar pacients amb lesions avançades segons el seu perfil de miRNA.
Evitar falsos positius
Els resultats van permetre identificar diversos miRNAs desregulats en els teixits dels tumors de còlon i dels adenomes i presents també en les mostres de femta d'aquests pacients. D'aquests, es va confirmar que tres miRNA estaven sobre expressats en les mostres de femta dels pacients amb malaltia avançada.
Segons Antoni Castells, "l'estudi demostra que la signatura de miRNA que hem trobat distingeix els pacients amb càncer colorectal o adenomes avançats d'aquells que no presenten aquestes lesions". I afegeix que això significa una millora en el diagnòstic precoç:
"Permetria reduir fins un 30% el nombre de colonoscòpies innecessàries. Així, afegint l'anàlisi d'aquests dos miRNA al test de sang en femta es podria millorar l'efectivitat i el rendiment dels programes de cribratge del càncer de còlon i recte en marxa a la majoria de països occidentals."