Archivo del blog

GPN SANIDAD AND GPN DIALOGANDO CON.....
.
.
.
.
.

Menjar iogurts protegeix els homes de tumors colorectals que poden acabar en càncer

Un estudi fet als Estats Units troba efecte protector quan es mengen dos o més iogurts a la setmana, però no en veu evidències en el cas de les dones
Xavier DuranActualitzat
TEMA:
SALUT
Menjar iogurts protegeix d'adenomes, tumors precursors del càncer, en homes
Cada vegada es troben més efectes positius del iogurt (Wikimedia Commons)
Menjar dos o més iogurts a la setmana pot reduir el risc de desenvolupar adenomes colorectals, tumors benignes que en ocasions poden derivar en càncer colorectal. L'efecte només s'ha comprovat en homes. Els resultats es publiquen a la revista "Gut".
Estudis anteriors suggerien que menjar iogurt redueix el risc de de càncer colorectal. Però no hi havia informació sobre si també disminuïa el perill de tenir adenomes. Per això, un equip d'investigadors dels Estats Units van estudiar la relació, al llarg de 26 anys, del consum de iogurt i l'aparició d'adenomes. El primer signant de l'article és Xiaobin Zheng, de la Facultat de Medicina de la Universitat Washington a Sant Louis.
L'estudi es va fer amb dades de 32.606 homes i 55.742 dones dels Estats Units. A tots se'ls van practicar una endoscòpia durant el seguiment de l'estudi, entre el 1986 i el 2012. I cada quatre anys se'ls va demanar informació detallada sobre els seus hàbits i dieta, inclosa la quantitat de iogurt que menjaven
Al llarg d'aquests anys, es van desenvolupar 5.811 adenomes colorectals en homes i 8.116 en dones.
En homes,sí. En dones, no
El processament de les dades va permetre calcular que els homes que menjaven dos o més iogurts a la setmana tenien un 19% menys de probabilitats de desenvolupar adenomes colorectals en relació amb els que no en menjaven cap. L'efecte protector encara era més gran, d'un 26%, per als adenomes amb alta probabilitat d'esdevenir cancerosos i per als que es trobaven en el còlon més que per als del recte.
En dones, en canvi, no es va apreciar cap efecte protector del consum de iogurts.
Es tracta d'un estudi observacional. Com que no és un estudi clínic, on es controlen totes les variables i s'administra un fàrmac o un aliment a un grup i no a un altre, no es poden establir conclusions sobre les causes d'aquest efecte preventiu. Però els autors apunten algunes possibilitats.
Així, és possible que els bacterisLactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophiluspresents en el iogurt metabolitzin algunes substàncies cancerígenes i les transformin en altres de menys perilloses. Els efectes serien més acusats en el còlon, perquè el medi és més àcid i els bacteris s'hi poden desenvolupar millor.
Efecte del calci i dels bacteris
Per al doctor Raúl Zamora, investigador de la Unitat de Nutrició i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO)-Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), estudis com l'EPIC, que es fa a Europa, ja havien mostrat que el consum de làctics protegeix del càncer colorectal, probablement per l'aportació de calci. Quan aquest element prové de productes làctics s'absorbeix molt millor que si es troba en verdures o llegums, perquè en aquests segons la fibra en dificulta l'absorció.
Zamora creu que l'efecte del calci present en els iogurts es pot potenciar pels bacteris -probiòtics- que conté i això explicaria l'efecte beneficiós. Sobre el tipus de iogurt, l'efecte sembla que és el mateix, però Zamora fa aquesta recomanació:
"Sempre és preferible el iogurt que tingui menor contingut de greixos i de sucres. L'efecte protector pot ser el mateix, però en general es recomanen aquests iogurts perquè l'augment de calories no necessàries augmenten el risc de tenir sobrepès i obesitat, que són factors de risc establerts de càncer colorectal"
Que l'adenoma colorectal es transformi en càncer colorectal depèn de diversos factors: la mida, la quantitat, el lloc on es troba... El percentatge d'adenomes que arriben a convertir-se en tumors malignes no és gaire elevat, inferior al 10%, però com que són molt freqüents, això significa que en un gran nombre de persones aquests adenomes poden esdevenir malignes i provocar càncer colorectal.
Sembla que el consum de iogurts pot protegir de l'aparició d'adenomes colorectals. Cal tenir en compte que l'estudi s'ha fet als Estats Units, on el consum d'aquest producte és habitualment inferior al d'Europa. Al nostre continent, molta gent en menja 4 o 5 a la setmana i, fins i tot, hi ha persones que en mengen més d'un al dia. Caldria veure en estudis posteriors si un consum més elevat també augmenta la protecció contra els adenomes colorectals.

  

 https://rdnoelturismo1g.blogspot.com 
+ de 100.000 personas reunidas en Itaewon área que rodea a Itaewon-dong Yongsan-gu Seúl Corea del Sur    
156 muertos jovenes media 20 años 22 extranjeros +100 heridos