Càncer de mama: identifiquen les cèl·lules que actuen com a llavors de la metàstasi
Investigadors de l'Hospital del Mar vinculen per primer cop una proteïna a la metàstasi en el càncer de mama i obren la porta a tractaments preventius
Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar han identificat unes cèl·lules malignes que actuen com les llavors del càncer de mama i que l'escampen pel cos.
Es tracta d'unes cèl·lules que depenen d'una proteïna concreta, anomenada TIM-3. Algunes d'aquestes s'escapen del tumor primari a la mama i migren cap a altres parts de l'organisme.
Són capaces de burlar el sistema immunitari i d'entrar dins d'altres òrgans, com ara el fetge.

En aquest procés, poden fer micrometàstasi allà on vagin i, si no s'atura, esdevenir una metàstasi més gran.
La troballa de la proteïna va sorprendre els investigadors, tal com explica el cap del Grup de Cèl·lules Mare Canceroses i Metàstasi, Toni Celià-Terrassa:
"A nosaltres ens va sorprendre trobar-la expressada en la cèl·lula tumoral iniciadora de metàstasi."
L'estudi, publicat a Cancer Cell, identifica per primera vegada la funció de la proteïna TIM-3 i la seva relació amb les cèl·lules canceroses.
Fàrmacs contra la metàstasi
Celià-Terrassa explica la rellevància d'actuar quan tot just s'inicia la fase de micrometàstasi: "En aquest moment que hi ha tan poques cèl·lules, és una fase de vulnerabilitat per al tumor, i per tant una oportunitat terapèutica per atacar-los".
En aquests moments, hi ha fàrmacs capaços de bloquejar la proteïna TIM-3 i que s'utilitzen en altres malalties.
De fet, aquesta proteïna ja es pot trobar al tumor primari abans que comenci el procés de metàstasi:
"Els pacients que tenen positivitat per TIM-3 tenen pitjor pronòstic, per tant podrien ser candidats a una possible teràpia i en les seves metàstasis tenen més quantitat de TIM-3"
Aquest estudi preclínic indica que caldria aplicar el tractament abans de l'aparició de la metàstasi.
Tot i això, encara queda pendent fer els assajos clínics pertinents amb pacients per comprovar que realment aquests medicaments podrien prevenir l'aparició de metàstasi.