Gail Halvorsen l'any 2019, en la commemoració dels 70 anys de la fi del bloqueig de Berlín Occidental
Gail Halvorsen l'any 2019, en la commemoració dels 70 anys de la fi del bloqueig de Berlín Occidental (EFE)

Mor als 101 anys Gail Halvorsen, el pilot que va bombardejar Berlín amb llaminadures

Durant el bloqueig de Berlín Occidental, va tenir la idea de llançar dolços per als infants berlinesos, un gest que li va valdre el sobrenom de "Candy Bomber", el "pilot de les llaminadures"

R. Radó  Actualitzat 
TEMA:
ALEMANYA

Gail Halvorsen era un pilot de les Forces Aèries de l'Exèrcit dels Estats Units que, el juliol de 1948, estava destinat a Berlín per participar en el pont aeri per abastir d'aliments i mercaderies la zona oest de la ciutat durant el bloqueig decretat per la Unió Soviètica.

Les estones que no treballava, aprofitava per passejar per la ciutat amb una càmera a la mà. Un dia va trobar-se un grup d'infants que van fer-li preguntes sobre avions i ell els va donar unes llaminadures que duia a sobre.

Emocionat perquè es van repartir els dolços en comptes de barallar-se, els va prometre que, el següent cop que sobrevolés l'aeroport de Tempelhof, els en llançaria més. Quan van preguntar-li com sabrien que era ell, va respondre'ls que mouria les ales de l'avió.

Així ho va fer. El següent dia que va sobrevolar Berlín, sense que ho sabessin els seus superiors, des de l'avió va llançar paquets de llaminadures per als infants que eren a terra esperant-ho. Perquè els dolços no fessin mal als infants quan queien, Halvorsen i alguns companys van construir paracaigudes amb mocadors i els van lligar als paquets de dolços.

D'aquesta manera, va convertir-se en el "Candy Bomber", "el pilot de les llaminadures".

Gail Halvorsen ha mort als 101 anys a l'hospital Utah Valley de Provo, al seu estat natal. Ho ha anunciat el Museu dels Aliats de Berlín, que ha definit Halvorsen com "la cara del pont aeri i un ambaixador de les relacions germanoamericanes":

"Amb la valenta idea de deixar caure des del seu avió llaminadures en petits paracaigudes per als nens berlinesos, va fer història i es va fer famós mundialment com a 'Candy Bomber'. Fins avui, la seva obra ens mostra com els antics enemics poden esdevenir amics."

 

23 tones de llaminadures sobre el Berlín oest

Els dies que Halverson, el seu copilot i l'enginyer que els acompanyava proveïen de subministraments Berlín Occidental, també llançaven llaminadures lligades amb mocadors. I, cada setmana, el grup d'infants que es concentrava a l'aeroport de Tempelhof era més nombrós.

Quan se'n va assabentar el superior de Halverson a l'aviació nord-americana, va ordenar que tot l'esquadró fes el mateix. Així és com va néixer l'operació Little Vittles ("Petites Provisions"), una ramificació de l'entrega d'aliments i mercaderies al Berlín oest, coneguda com a operació Vittles.

Quan la notícia va arribar als Estats Units, infants nord-americans i fàbriques de dolços van bolcar-se en l'enviament de llaminadures per als petits berlinesos. Es calcula que, durant l'operació Petites Provisions es van llançar 23 tones de llaminadures.

Halvorsen llegint les cartes que li enviaven infants de Berlín occidental
Halvorsen llegint les cartes que li enviaven infants de Berlín Occidental (Flickr/Airman Magazine - CC BY-NC 2.0)

"Un heroi americà"

A la xarxa hi ha hagut diversos missatges de condol per la mort de Halverson. Les forces aèries dels Estats Units l'han qualificat com "un heroi americà" que va aixecar la moral a Berlín llançant llaminadures:


El governador d'Utah, l'estat de Halvorsen, ha destacat que "el coratge i compassió" de Halvorsen en temps difícils "ha inspirat generacions" i recorda que "l'amabilitat i la bondat poden guanyar":


L'ambaixada alemanya als Estats Units i l'ambaixadora Emily Haber han agraït la idea de Halvorsen durant el bloqueig del Berlín oest:

 

ARXIVAT A:
ALEMANYA
Anar al contingut