Archivo del blog

 

Una nova tècnica permet identificar i atacar cèl·lules tumorals que causen metàstasis

Una recerca encapçalada per Ariel Ruiz i Altaba, de la Universitat de Ginebra, ha permès trobar un nou procediment per identificar cèl·lules capaces de causar metàstasis i d'una proteïna que les inhibeix

Xavier Duran  
 
TEMA:
 
CÀNCER
Una nova tècnica permet identificar i atacar cèl·lules tumorals que causen metàstasis
La metàstasi és la causa principal de morts per càncer

Una nova tècnica permetrà identificar i atacar les cèl·lules tumorals que provoquen metàstasis. D'aquesta manera es podran tractar selectivament les cèl·lules responsables que el càncer s'escampi a altres òrgans o teixits.

La recerca s'ha fet a la Universitat de Ginebra i l'ha encapçalat el científic català Ariel Ruiz i AltabaS'ha publicat a la revista Cell Report.

Les metàstasis són responsables de la major part de les morts per càncer i intentar evitar-les és un element central per tractar aquesta malaltia. Però actualment hi ha limitacions, com explica al 324.cat el doctor Ruiz i Altaba.

"Malauradament, en sabem poc. No sabem amb gran definició quines cèl·lules dins de tumors primaris –com un càncer de còlon a l'intestí– donen lloc a cèl·lules migratòries que produeixen les metàstasis en altres teixits."

En aquest treball, els investigadors han pogut relacionar les característiques genètiques d'una cèl·lula –el genotip– amb el fenotip, que és el resultat combinat de l'expressió dels gens i la influència del medi.

D'aquesta manera han pogut establir el perfil molecular de les cèl·lules amb potencial metastàtic per identificar-les i per saber d'on provenen.


Cap al tractament personalitzat

Actualment no hi ha tractaments eficaços contra les metàstasis, en part perquè no se sap apuntar cap a les cèl·lules que cal matar.

Ara, això es podrà fer amb la nova tècnica, que es podrà aplicar de manera personalitzada, com explica Ruiz i Altaba.

"Ja no es tracta d'utilitzar un fàrmac que de mitjana funciona millor o pitjor contra un tipus de tumor en qualsevol pacient. Al contrari, es podran fer proves a pacients amb els seus tumors individuals i buscar així quina droga actual és la millor exactament per a aquesta persona i aquest tumor."

A part d'aquesta aplicació clínica, serà molt útil en recerca per buscar nous fàrmacs que actuïn específicament sobre les cèl·lules que poden provocar metàstasis i no de manera general sobre el tumor.

També presenten proves que el vemurafenib, un fàrmac utilitzat actualment contra certs tumors de còlon, augmenta la migració de les cèl·lules del tumor.


Proteïna supressora de metàstasis

D'altra banda, han identificat un supressor de metàstasis, la proteïna VSIG1. Es tracta d'un altre avenç important, perquè les metàstasis estan generalment escampades i la cirurgia no hi té gaire èxit. En canvi, funciona si el tumor primari es troba aviat.

Així, si la VSIG1 inhibeix la metàstasi, pot tenir un gran impacte contra el desenvolupament de la malaltia i en el nombre de casos que passen a estats avançats amb metàstasis –com ara al fetge en el cas del càncer de còlon.

Segons demostren els investigadors, les cèl·lules no metastàtiques inhibeixen el comportament de les cèl·lules veïnes prometastàtiques. I la VSIG1 és una proteïna de membrana essencial en aquesta comunicació perquè "parla" amb les cèl·lules adjacents.

Així es podrien tractar tumors primaris i inhibir les cèl·lules amb comportament metastàtic.

Ruiz i Altaba considera que aquest treball "representa un punt d'inflexió en la manera com entenem les metàstasis i com ens podem acostar al tractament intel·ligent i individualitzat de pacients amb càncer".

  

 https://rdnoelturismo1g.blogspot.com 
+ de 100.000 personas reunidas en Itaewon área que rodea a Itaewon-dong Yongsan-gu Seúl Corea del Sur    
156 muertos jovenes media 20 años 22 extranjeros +100 heridos