Archivo del blog

GPN SANIDAD
DE
GPN NOTICIAS NEWS
POR
GOOGLE
.
.
.
.

Els malalts de càncer de pulmó podran fer radioteràpia sense perdre memòria

Un nou mètode protegeix l'hipocamp de la radiació que se'ls aplica al cervell per prevenir metàstasi
Redacció  Actualitzat 
 
TEMA:
 
CÀNCER
 
La protecció de l'hipocamp en la radioteràpia al cervell que reben els malalts de càncer de pulmó evita que tinguin pèrdues de memòria
Un 20% dels malalts de càncer de pulmó pateixen l'anomenat carcinoma de les cèl·lules petites, un càncer molt agressiu que acostuma a fer metàstasi al cervell.
Per això als malalts se'ls aplica radioteràpia a tot el cervell de manera sistemàtica i uniforme per prevenir-ho. El problema és que aquesta radioteràpia té com a efecte secundari pèrdues de memòria en el 70% dels pacients.
Protocol alternatiu
Un estudi liderat per l'Hospital del Mar que s'ha fet públic aquest dimarts ha conclòs que aplicar la radioteràpia de manera no uniforme evita aquesta pèrdua de memòria.
L'estudi s'ha fet amb el seguiment durant 2 anys de 150 malalts en 13 hospitals de tot Espanya: a 75 se'ls ha fet el tractament tradicional, i als altres 75 se'ls ha aplicat un protocol alternatiu.

Protegir l'hipocamp
Segons Núria Rodríguez de Dios, responsable de la recerca, l'estudi ha demostrat que evitant irradiar la zona del cervell coneguda com a hipocamp, s'evita que s'atrofiï i es preserva la memòria a curt i llarg termini:
"Els resultats demostren que no protegir l'hipocamp en les radioteràpies cranials fa augmentar 5 vegades el risc de dany i pèrdua de memòria."
"A més que la memòria es manté quan protegim l'hipocamp, el fet de protegir aquesta zona del cervell no augmenta el risc que puguin aparèixer més metàstasi en aquesta zona."
"D'altra banda la supervivència dels pacients és la mateixa, és a dir, protegir l'hipocamp és un tractament eficaç que augmenta la supervivència dels pacients. I vam veure que els pacients en què no es protegeix l'hipocamp hi ha una atròfia."
Modular la intensitat de la radiació
La protecció de l'hipocamp, una estructura del sistema límbic bàsica per al funcionament de la memòria i l'aprenentatge, requereix aplicar la radioteràpia amb intensitats diferents
Això es pot fer amb instruments que giren 360 graus i que estan disponibles a la majoria d'hospitals:
"Per poder fer aquest tipus de tractaments calen acceleradors lineals d'última generació, unitats com la tomoteràpia, que és un altre tipus de tractament que també es pot fer servir."
"Bàsicament són unitats que el que fan és permetre modular la intensitat de la radiació, de manera que podem tenir zones irradiades amb dosis altes i zones amb dosi més baixetes."
Núria Rodríguez de Dios, responsable de l'estudi, aquest dimarts a Barcelona

El nou protocol es podrà generalitzar ràpidament
La recerca ha descobert que, amb el protocol mèdic alternatiu, la memòria es manté tant entre 3 i 6 mesos després del tractament, com 2 anys després.
Segons Rodríguez, la disponibilitat dels aparells de radioteràpia permetrà que els tractaments preventius s'adaptin molt ràpidament als resultats d'aquesta recerca per evitar la pèrdua de la memòria dels malalts.
La responsable de l'estudi assegura que els resultats permetran generalitzar aquest tractament als hospitals al llarg del 2020.
Les conclusions de l'estudi s'han publicat a la revista Clinical Lung Cancer, i els resultats complets es publicaran els pròxims mesos.
ARXIVAT A:
 
SALUT CÀNCER
.
.
https://www.ccma.cat/324/els-malalts-de-cancer-de-pulmo-podran-fer-radioterapia-sense-perdre-memoria/noticia/2943692/
.

  

 https://rdnoelturismo1g.blogspot.com 
+ de 100.000 personas reunidas en Itaewon área que rodea a Itaewon-dong Yongsan-gu Seúl Corea del Sur    
156 muertos jovenes media 20 años 22 extranjeros +100 heridos