Archivo del blog

 

Una anàlisi de sang podria detectar 8 de cada 10 càncers de còlon de forma precoç

Homes i dones d'entre 50 i 69 anys poden participar en el programa de cribratge del càncer de còlon, però només 6 de cada 10 acaben fent-se la prova de femtes

Redacció

El càncer de còlon en estat inicial es podria detectar amb una simple analítica de sang. Així es desprèn d'un estudi que publica la revista The New England Journal of Medicine. 

L'estudi, que signen un grup de metges digestòlegs i especialistes en recerca contra el càncer dels Estats Units, demostra que una analítica de sang pot detectar la presència de tumors cancerosos en 8 de cada 10 persones diagnosticades de càncer de còlon. Combinat amb una altra tècnica --el test d'ADN en femta-- s'optimitzaria encara més la detecció en estadis inicials d'aquest tipus de càncer. 

La prova de detecció en sang del càncer de còlon es basa a trobar senyals o marques a partir de l'ADN que excreten els tumors cancerosos, el que es denomina ADN circulant tumoral o ctDNA. 
 

La fi de la colonoscòpia?

El càncer colorectal és dels tumors més freqüents en homes i dones a Catalunya i és el segon tipus de tumor -després del de pulmó- amb l'índex de mortalitat més alt. 

Cada any hi ha 6.000 casos nous. Diagnosticar-lo a temps és clau per poder-lo tractar.

La tècnica més comuna actualment per identificar el càncer de còlon és la colonoscòpia. Un registre amb videocàmera que permet estudiar el còlon i el recte. Però es tracta d'una prova cara, incòmoda i que requereix sedar el pacient.

Gairebé la meitat dels pacients diagnosticats d'aquest càncer no s'havia fet cap prova de detecció precoç, ni mitjançant cribratges de detecció de sang a les caques ni a través de colonoscòpia.

El que demostra aquest estudi és que aquest tipus de malaltia es podria detectar fàcilment amb una tècnica menys invasiva i, per tant, accessible per a un grup més nombrós de persones. 

Segons aquest estudi, el càncer de còlon es podria detectar amb una tècnica menys invasiva que la colonoscòpia (iStock/ PonyWang)

Però el que deixen clar els autors de l'estudi és que els metges han d'explicar als pacients que si el resultat de la prova en sang és anormal, hauran de programar-los una colonoscòpia per trobar on són els pòlips i extreure'ls. 
 

Facilitar el cribratge

El programa de cribratge permet detectar la malaltia en estadis inicials, i els nous tractaments i millora de les tècniques quirúrgiques dels últims anys han millorat molt el pronòstic retardant la progressió de la malaltia. 

Homes i dones d'entre 50 i 69 anys reben periòdicament l'oferiment de fer-se una prova de detecció de sang a la femta. Quan es rep la carta de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) cal anar a una farmàcia col·laboradora a buscar el recipient i explicarà com agafar la mostra de la caca.

N'hi ha prou amb una petitíssima mostra per saber si la femta conté traces de sang. Si hi ha sang, pot ser que hi hagi un pòlip o bé un càncer. I per saber-ho es fa una colonoscòpia.

És un procediment senzill, però que encara troba reticències entre els usuaris. Es calcula que només 6 de cada 10 persones que reben la convocatòria per sotmetre's al cribratge acaben fent-se la prova

 

ARXIVAT A:
SALUTCÀNCER

 

Vall d'Hebron, primer centre de l'estat a operar lesions medul·lars cada dia de l'any

Fins ara, cap hospital a l'estat comptava amb la infraestructura fixa de professionals especialitzats per intervenir lesionats aguts tots els dies

RedaccióActualitzat

Cada any hi ha 90 persones a Catalunya que pateixen una lesió medul·lar, per un accident de trànsit o per una pràctica esportiva de risc. Gairebé el 40% són en un dia festiu, i operar-les en les primeres 24 hores pels equips més experts és bàsic per incrementar les opcions de millora.

Doncs bé: ara, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron serà el primer centre de l'Estat a tenir aquesta coordinació d'equips i intervindrà quirúrgicament lesionats aguts tots els dies de l'any.

Fins ara, cap hospital a l'estat comptava amb la infraestructura fixa de professionals especialitzats per intervenir lesionats aguts tots els dies.

"Tot i que el 33% dels accidents es produeixin en dissabte i diumenge, som el primer hospital que assumim aquesta responsabilitat", assenyala el doctor Ferran Pellisé, cap de la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia de Raquis de Vall d'Hebron.

Els equips s'han reorganitzat per cobrir els festius i caps de setmana. Des que es va posar en marxa l'equip, l'octubre, s'han intervingut 12 pacients en cap de setmana, un cada cap de setmana, aproximadament.

L'important que la cirurgia es faci en les primeres 24 hores

Revertir la lesió

És el cas de l'Eva Sebastián. Un diumenge, després d'una barbacoa, va caure per un barranc anant al cotxe. "No sé ni com vaig caure, ni me'n recordo". Es sospitava que havia patit una lesió medul·lar i, de seguida, els serveis d'emergències la van traslladar a Vall d'Hebron.

Un cop a l'hospital, en aquests casos, el metge rehabilitador que està de guàrdia diagnostica la lesió medul·lar i s'activa tot l'engranatge.

Des del zelador fins al cirurgià, l'equip de la Unitat de Lesionats Medul·lars es mobilitza per oferir una assistència altament especialitzada fins a l'alta del pacient.

"Són gent que una hora abans de la caiguda estava bé. Es tracta de revertir la lesió, estabilitzar la columna, descomprimir la medul·la i que es recuperi el millor possible", explica Pellisé.

Fa un mes i mig, l'Eva va patir una lesió medul·lar que la va deixar paraplègica

La clau són les primeres 24 hores

Des del 2016, les persones que patien una lesió medul·lar aguda a Catalunya i Andorra, els serveis d'emergències ja les traslladaven a Vall d'Hebron.

Ara, aquests equips estan disponibles totes les hores del dia, tot l'any. L'important que la cirurgia es faci en les primeres 24 hores.

"Es tracta de recuperar el màxim que es pugui dins les possibilitats que s'esdevenen en la mateixa lesió, que s'ha esdevingut en els primers segons del traumatisme", assenyala la cap de la Unitat de Lesions Medul·lars, Lluïsa Montesinos.

De l'accident de l'Eva fa un mes i mig. És conscient que, tot i que la seva lesió l'ha deixat paraplègica, s'ha fet i es continua fent tot el que es pot mèdicament.

Ara fa rehabilitació matí i tarda al mateix gimnàs on abans treballava de fisioterapeuta.

"L'objectiu final és guanyar autonomia. Llavors, tot el que es pugui fer... Ara, sobretot, estem amb la marxa per mantenir la densitat òssia de les cames i per poder-la utilitzar per a interiors, en un futur, i la força de braços, i manegar-me amb la cadira."

La majoria de pacients de lesió medul·lar són nois joves

3,6 homes per cada dona lesionada

La rehabilitació integral del pacient de lesió medul·lar es fa per prevenir complicacions, però també per aconseguir la màxima autonomia física, emocional i social. De mitjana, aquests pacients estan 45 dies hospitalitzats.

Cada any, l'hospital de la Vall d'Hebron intervé 90 pacients amb lesió medul·lar aguda. És més habitual en homes que en dones, amb una ràtio de 3,6 homes per cada dona lesionada.

Les causes són diverses, tot i que hi ha dos grups majoritaris: nois joves que pateixen un accident de trànsit o per esports de risc, i gent gran que ensopega i pateix una lesió cervical més incompleta.

ARXIVAT A:
SALUT

  

 https://rdnoelturismo1g.blogspot.com 
+ de 100.000 personas reunidas en Itaewon área que rodea a Itaewon-dong Yongsan-gu Seúl Corea del Sur    
156 muertos jovenes media 20 años 22 extranjeros +100 heridos