Archivo del blog

 

Investigadors catalans obren la porta a una quimioteràpia amb menys efectes secundaris

Descobreixen el mecanisme pel qual anticancerígens basats en el platí poden provocar greus danys neurològics

Xavier Duran  
 
TEMA:
 
CÀNCER
Obren la porta a reduir els efectes secundaris d'un dels anticancerígens més usuals
Alguns tractaments de quimioteràpia poden tenir efectes secundaris greus

Alguns fàrmacs basats en el platí són dels més utilitzats en diversos tipus de càncer, però poden tenir efectes secundaris greus en el sistema nerviós. Ara, un equip d'investigadors catalans ha descobert el mecanisme que provoca aquests danys i ha obert la porta a buscar estratègies per evitar-los o pal·liar-los.

L'estudi, publicat a "Neuro-Oncology", l'ha dut a terme fet un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En els darrers anys s'ha avançat molt en el tractament del càncer, però es continuen utilitzant fàrmacs que poden causar efectes adversos molt severs.

Derivats del platí, com el cisplatí i l'oxaliplatí, en són alguns. Poden danyar el sistema nerviós perifèric i provocar una pèrdua de sensibilitat progressiva, que fins i tot pot acabar impedint la mobilitat.

Això fa que en certs casos calgui reduir les dosis o fins i tot substituir la medicació per una altra de segona línia sense aquests efectes secundaris, però menys efectiva.

Cèl·lules en hibernació

S'han fet assajos clínics de tractaments neuroprotectors dirigits a pal·liar aquesta neuropatia, però no han tingut èxit perquè anaven enfocats a l'apoptosi neuronal o mort programada de les cèl·lules nervioses.

En el nou estudi s'ha demostrat que les neurones pateixen una sèrie de canvis metabòlics que les fan entrar en una espècie d'estat d'hibernació permanent, anomenat senescència. Això seria el que provocaria els símptomes neuropàtics.

En concret, el cisplatí indueix una sobreexpressió de la proteïna p21. Aquesta proteïna pot regular tant processos de senescència com d'apoptosi cel·lular com a resposta a una lesió.

En l'estudi s'ha vist que les vies implicades en apoptosis no s'activen. En canvi, l'estudi amb microscòpia electrònica i amb marcadors moleculars ha confirmat que les neurones mostren característiques morfològiques de senescència.


Canvi de paradigma

Per això, Jordi Bruna, que ha liderat la recerca, afirma que "aquest descobriment suposa un canvi de paradigma" amb possibles efectes pràctics.

"Aquest estudi aporta noves dianes per pal·liar la neuropatia causada per platins. Aquests tractaments neuroprotectors, administrats conjuntament amb la quimioteràpia, podrien prevenir l'aparició de la neuropatia. A més, tenen menys probabilitats d'interferir amb l'eficàcia antitumoral que els enfocats a la prevenció de l'apoptosi."

La recerca s'ha fet amb un model de ratolí que mimetitza perfectament les característiques clíniques dels pacients. A més, fent servir un mètode innovador, s'han individualitzat cadascuna de les neurones del gangli raquidi dorsal i se n'han estudiat els gens que s'expressaven a cada moment.

Els mètodes pal·liatius permetrien prosseguir amb el tractament i amb les dosis adequades sense que el pacient tingui els efectes secundaris en el sistema nerviós.

Un canvi abans d'operar multiplica les possibilitats de curar un càncer de pulmó letal

L'administració de quimioimmunoteràpia abans d'operar un càncer augmenta d'una forma significativa la taxa de supervivència dels pacients

Redacció  
 
TEMA:
 
CÀNCER

El càncer de pulmó és molt letal. Actualment, només un 15% dels pacients sobreviu més de cinc anys. Al cap de tres anys és un 30%. Un equip d'investigadors del Grup Espanyol del Càncer de Pulmó (GECP) ha provat amb èxit un canvi abans d'operar el tumor que dobla les possibilitats de curació dels pacients.

La investigació, publicada a la revista The Lancet Oncology, ha permès descobrir que l'administració de quimioimmunoteràpia abans d'operar un càncer augmenta d'una forma significativa la taxa de supervivència dels pacients. L'estudi "Nadim" obre la porta a un canvi en l'abordatge terapèutic dels tumors de pulmó quan es troba en estadis intermedis.

Els resultats doblen la supervivència actual dels pacients amb el tractament tradicional per tractar aquest tipus de tumors (quimioteràpia després de la cirurgia). L'estudi s'ha centrat en els pacients amb càncer de pulmó en estadis intermedis (aquells que poden ser operats, però en els quals el tumor ja s'ha disseminat).

Les dades són esperançadores: el 89,9% dels pacients inclosos en l'estudi va sobreviure als dos anys i un 77% no va tenir progressió de la malaltia en aquest període. Un 63,4% dels pacients va tenir una "resposta patològica completa", és a dir, que no hi havia rastre del tumor als teixits.

Segons el doctor Mariano Provencio, president del grup i investigador principal, "aquestes taxes suposen gairebé el doble de supervivència del registrat fins ara amb l'abordatge tradicional".

"Suposa tornar curables tumors potencialment i majoritàriament letals."


Un tractament segur

L'estudi "Nadum" també conclou que aquest esquema de tractament "és segur". Segons el GECP, els efectes secundaris "només es van donar en el 30% dels pacients i no van interferir en la cirurgia posterior".

Els investigadors consideren, a més, que aquesta estratègia proporciona una protecció extra al pacient, ja que permet que el cos tingui una resposta antitumoral més forta i desenvolupi una memòria immune que protegeix a llarg termini.


Canvi de perspectiva

El Grup Espanyol del Càncer de Pulmó destaca que l'estudi suposa un canvi de perspectiva sobre la investigació de la malaltia. Fins ara, segons Provencio, les investigacions "s'havien focalitzat en fases avançades del tumor i els últims 20 anys no hi havia hagut cap avenç".

Ara, l'estudi s'ha centrat en els casos intermedis, que són el 20% dels casos.

"L'estudi 'Nadim' és la primera investigació a nivell mundial que ha analitzat els beneficis de viabilitat, seguretat, eficàcia i supervivència d'administrar quimioimmunoteràpia abans de cirurgia a pacients amb càncer de pulmó en estadis inicials o localment avançats."

  

 https://rdnoelturismo1g.blogspot.com 
+ de 100.000 personas reunidas en Itaewon área que rodea a Itaewon-dong Yongsan-gu Seúl Corea del Sur    
156 muertos jovenes media 20 años 22 extranjeros +100 heridos